Wat is een zonnewijzer en hoe werkt een zonnewijzer?

Met een zonnewijzer wordt door middel van de zon de tijd aangewezen. Een zonnewijzer bevat meestal een vlak of schijf waarop je de tijd kunt lezen doordat de schaduw hierop valt.

wat is een zonnewijzer

De schaduw die op een zonnewijzer valt geeft de tijd  aan

Hoe werkt een zonnewijzer?

Een schaduw van een object verandert constant van richting omdat de aarde om zijn as draait. Wanneer de schaduw naar het noorden wijst, is het exact 12:00 ’s middags. De zon staat dan precies boven de meridaan op de hoogste stand van de dag. Van daaruit kunnen de uurlijnen worden ingedeeld zodat de schaduw het uur aan kan geven.

Het voorwerp dat de schaduw geeft is bij de meeste zonnewijzers een poolstijl. Deze zogenaamde poolstijl moet evenwijdig aan de aardas staan. De stijl wijst dan naar het noorden, naar de pool, in een hoek met het grondvlak gelijk aan de breedtegraad. Bij sommige type zonnewijzers staat de schaduwgever loodrecht op het vlak met de uurlijnen. Dan heet het voorwerp dat de schaduw aangeeft een gnomon.

 

Diverse soorten zonnewijzers

Equatoriale zonnewijzerEr zijn verschillende soorten zonnewijzers. Bijvoorbeeld de equatoriale zonnewijzer. Bij dit soort zonnewijzers zijn de uurlijnen op de band evenwijdig met elkaar en ze staan op gelijke afstand van elkaar. Rechts ziet u een voorbeeld van een equatoriale zonnewijzer.

 

 

 

 

 

 

Verticale zonnewijzerEen ander type zonnewijzer is de verticale zonnewijzer. Een verticale zonnewijzer staat op een verticaal vlak, bijvoorbeeld tegen een muur. De 12-uurlijn is dan altijd een verticale lijn. Verticale zonnewijzers zijn alleen bruikbaar tegen een muur die precies naar het zuiden gericht is, anders heeft u hulp nodig van een zonnewijzerdeskundige om de zonnewijzer helemaal goed in te stellen. Links ziet u een voorbeeld van een verticale zonnewijzer.

 

Hoe een zonnewijzer richten en instellen

Hiervoor verwijzen wij u naar de website van wijzerweb. Hier leest u precies hoe een zonnewijzer instellen werkt.